
Het implementeren van een AGV-systeem kan een enorm ingewikkeld en sensitief proces zijn. Vandaar dat wij u in deze blog uitleg geven over de derde en tevens laatste fase van de AGV implementatie. In deze fase wordt het project afgerond, maar daar blijft het niet bij.
Deze fase bestaat uit 5 onderdelen:
- Commissioning
- SAT (Site Acceptance Testing)
- Babysitting
- Handover
- Service en onderhoud
1. Commissioning
De commissioning is een van de belangrijkste en lastigste onderdelen van het project en bestaat uit vele handelingen. Commissioning is letterlijk vertaald het in bedrijf stellen van het AGV systeem. AGV systemen moeten als vanzelfsprekend op een optimale manier ingeregeld worden, met alleen de apparatuur na levering kan er nog niets gerealiseerd worden zonder de gehele software installatie.
“Commissioning is bij AGV projecten het proces van planning, documentatie, testing, aanpassing, bevestiging en training om ervoor te zorgen dat het opgeleverde project volledig functioneert en voldoet aan de voorwaarden van de opdrachtgever.”
Tijdens de productie van de AGV’s dragen wij zorg dat alle reflectoren precies zo opgehangen worden als de reflector lay-out die wij van onze fabrikant hebben ontvangen aangeeft. Zo kan de installatie bij ontvangst van de AGV’s meteen beginnen met het lezen en in-leren van deze ‘reflectormap’. Als alle reflectoren goed hangen kunnen de AGV’s na het lezen van de map dankzij lasertechnologie in combinatie met odometrie (wielwentelingen welke middels een encoder exact worden gemeten) al volledig zelfstandig en correct rondrijden. Zodra dit allemaal goed gaat kunnen we verdergaan met de installatie en met het in-leren van iedere pallet-positie om er zeker van te zijn dat hier geen fouten ontstaan. Ook worden uiteraard alle overige PU/DO (pick-up / drop-off) posities in-geleerd.
Samengevat, in de commissioningfase van de AGV implementatie dragen wij zorg voor:
- Software installatie
- Ophangen van de reflectoren
- Installatie en in-leren pallet-posities
2. SAT (Site Acceptance Test)
Tijdens de commissioning zijn er vaak nog een aantal zaken die niet helemaal vloeiend verlopen. Voor deze zaken wordt er een issue list gemaakt en deze zal punt voor punt worden verwerkt, om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen richting de SAT. De SAT is daarom ook een finale controle van een vooraf afgesproken periode waar het systeem zo goed mogelijk aan de van tevoren gemaakte afspraken en haalbaarheid dient te voldoen. Als deze goed uitgevoerd wordt is dit het laatste punt van de gehele AGV commissioningsfase en is de klant tevreden met hoe het systeem in werking is gezet.

3. Babysitting
Zodra de SAT uitgevoerd is zit er eigenlijk niks anders meer op dan het systeem zoveel mogelijk uren en dus meters te laten maken. Tijdens het babysitten is er één medewerker van AGV International die de juiste werking van de AGV’s in de gaten houdt en meekijkt of er niks misgaat tijdens het uitvoeren van alle benodigde handelingen. Het systeem werkt in dit stadium al op volle toeren, Babysitting is enkel een laatste check en support om er zeker van te zijn dat alles goed gaat.
Tevens is de babysitting belangrijk om medewerkers die manueel rondom het systeem werken aan de AGV’s te laten wennen, de onboardingsfase van de AGV implementatie. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld geen pallets tussendoor snel op de AGV-route neerzetten of snel de AGV’s passeren. Deze situaties zullen minder snel plaats vinden als er in de beginperiode iemand van ons team rondloopt die de juiste werking van het systeem controleert.
4. Handover
Nadat enkele weken babysitten erop zit is het tijd voor de officiële handover van het AGV systeem. Dit is ook vaak een laatste milestone, de klant is nu officieel eigenaar van het systeem. Vanaf dit moment is het project volledig opgeleverd.

5. Service en onderhoud
Het systeem heeft middels parameters en programmatuur haar digitale werkelijkheid gevormd, welke uiteraard dicht bij de realiteit staat. U kunt zich voorstellen dat als een AGV circa 4.000 tot wel 6.000 draaiuren per jaar maakt, dat bepaalde onderdelen zullen slijten. Denk hierbij aan kettingen, banden, lagers etc. Om ervoor te zorgen dat de AGV zich correct blijft gedragen bestaat er een mogelijkheid om periodiek bepaalde activiteiten te kalibreren. Hierdoor blijft het systeem correct functioneren terwijl bepaalde slijtages plaats vinden.
Wij stellen met onze relaties een SLA (service level agreement) op, welke door middel van het navolgen van voorafgaand afgestemde KPI’s zorg dragen voor een constante en gegarandeerde inzet van het gehele AGV-systeem.
Door proactief en periodiek de AGV’s te onderhouden, blijft een optimale systeem inzet gegarandeerd.
Wilt u in samenwerking met ons kijken hoe de implementatie van AGV’s voor uw organisatie duurzaam voordeel op kan leveren?
Stuur gerust een mail met uw vragen naar [email protected] of bel ons direct
op +31 (0) 180-397514