
Minister Asscher zei in 2015 al het volgende: “Robots werken 24 uur per dag, zijn nooit ziek, vragen niet om loonsverhoging en staken niet.” Deze uitspraak wordt steeds relevanter, maar dekt niet de volledige lading. Met alleen robots komen we er ook niet. De winnende formule is een combinatie van slimme machines én menselijke intelligentie.
Wat staat ons te wachten?
Uitdagingen op de arbeidsmarkt kunnen ervoor zorgen dat de productiviteit terugloopt en dat het foutpercentage binnen logistieke processen toeneemt. De kans is groot dat ook het ziekteverzuim toeneemt door de hogere druk op werknemers. Dit alles kan het imago van bedrijven schaden, want door de complicaties is de kans op kwaliteitsverlies van de interne logistiek aanzienlijk.
Dit is een probleem waar geen quick-fix voor kan worden bedacht of aangekocht. Geen revolutie, maar een evolutie van een sector waarbij de mogelijkheden van digitalisering en robotisering nog veel meer omarmd kunnen worden.
De huidige werknemers zien hun baan dus niet verdwijnen, wat vaak de angst is, maar ze zien deze veranderen. Ze blijven uitermate hard nodig, maar het kan goed zo zijn dat er voor dezelfde baan over 5 jaar hele andere competenties benodigd zijn dan nu het geval is. Een goede voorbereiding op wat er te wachten staat is dan ook zeker aan te raden. Ook voor werkgevers is een belangrijke tip dat ze voor het personeel goede scholing verzorgen. Goed personeel is moeilijk te vinden, dat weten we ondertussen allemaal, maar extra scholing helpt huidige werknemers om andere posities in te kunnen vullen.
Gestroomlijnde processen
Op deze manier kan er met dezelfde hoeveelheid personeel beter gepresteerd worden zonder toename van de werkdruk. Een herstructurering van de taken, waar geautomatiseerde voertuigen een deel van de taken op zich nemen kan daardoor vaak leiden tot een winnende combinatie.

Toepassing van AGV’s
AGV-implementatie wordt nu al veel ingezet bij bedrijven met een heldere blik op vooral de lange termijn. De knelpunten worden hierdoor vroegtijdig gedetecteerd en er worden moderne oplossingen gezocht voor deze vraagstukken. AGV-implementatie blijkt keer op keer een duurzame oplossing te zijn voor meerdere vraagstukken tegelijk.
De investering is niet louter financieel, het vraagt ook inzet en betrokkenheid van een groot deel van de organisatie. Om een dergelijk proces te laten slagen dient er bij alle betrokkenen vroegtijdig draagvlak gecreëerd te worden. Om dit niet te overhaasten, of zelfs te vergeten, is het belangrijk tijdig te beginnen aan een overlegstructuur, zodat automatisering of robotisering optimaal kan worden geïmplementeerd.
Bent u benieuwd naar het implementatieproces van een AGV-systeem om uw logistieke problemen van nu én de toekomst op te lossen? Neem dan contact op of bekijk aan de hand van onze Quickscan (link) in hoeverre uw organisatie geschikt is voor het implementeren van een AGV-systeem.
“AGV-implementatie wordt nu al veel ingezet bij bedrijven met een heldere blik op vooral de lange termijn. De knelpunten worden hierdoor vroegtijdig gedetecteerd en er worden moderne oplossingen gezocht voor deze vraagstukken. AGV-implementatie blijkt keer op keer een duurzame oplossing te zijn voor meerdere vraagstukken tegelijk”
Wilt u in samenwerking met ons kijken hoe de implementatie van AGV’s voor uw organisatie duurzaam voordeel op kan leveren?
Stuur gerust een mail met uw vragen naar [email protected] of bel ons direct
op +31 (0) 180-397514