AGV INTERNATIONAL - logo - png

Automatisering van interne logistieke processen

Complexe processen automatiseren om efficiëntie te verhogen

Door de jaren heen hebben wij bij AGV International veel projecten mogen realiseren. In geen van deze gevallen was er sprake van een kant-en-klaar oplossing omdat iedere situatie anders is. Oplossingen worden afgestemd op de omgeving en op de gewenste werkwijze. Zo ook voor het automatiseringsvraagstuk van Hoek Group voor haar bedrijfspand op het veilingterrein van Rijnsburg. Tijdens het ontwerpen van mogelijke oplossingen is de automatisering en mechanisering gecentreerd rondom het ‘goods to man’ principe. Dit principe wint snel aan populariteit omdat het voor veel organisaties oplossingen biedt voor veel voorkomende problemen.

AGV International - AGV's - automatisering - complexe - processen

Goods to man realiseren door automatisering

Het ‘goods to man’ principe houdt in dat goederen niet langer meer moeten worden opgezocht in het magazijn door medewerkers, maar dat deze juist naar de medewerkers toe komen. Dit wordt door geautomatiseerde voertuigen gedaan. De implementatie van deze zogenaamde AGV’s (Automatisch geleid voertuig) en RGV’s (Rails geleid voertuig) heeft een aantal flinke voordelen die voor ieder bedrijf herkenbaar zullen zijn:

  • Faciliteren van een veiligere werkomgeving: Intern transport wordt vaak gedaan door werknemers met elektronische wagens. Door het gebruik hiervan te verminderen neemt het aantal ongevallen af.
  • Efficiëntere indeling van werkkracht: Werknemers zijn bezig met werk waar een menselijk oog voor nodig is. De simpele, vaak repetitieve taken worden door een machine gedaan.
  • Vermindering van behoefte aan werknemers: De arbeidsmarkt is schaars, goede krachten zijn lastig te vinden. Door automatisering zijn er minder krachten nodig om dezelfde productie aan te kunnen.
  • Verbetering van voorraadbeheer: Voorraad kan beter gemanaged worden door één systeem en de locatie in het magazijn is altijd duidelijk.

Situatie bij Hoek Group

De situatie bij Hoek Group is complex en omvangrijk. Vaak zien wij dat dit een terughoudende houding kan veroorzaken. Hoek Group kijkt hier anders naar. Ruben Hoek vertelt: “Bij automatisering van systemen geldt dat wat op papier staat anders kan zijn dan wat uiteindelijk werkelijkheid is. Er stroomt veel water door de Rijn voordat kinderziekten eruit zijn. Maar je moet wel een keer besluiten om gewoon te beginnen.”

Automatisering is vaak een proces van trial and error, terughoudendheid zou dit alleen maar uitstellen en vertragen. Zo gezegd, zo gedaan. Hoek Group heeft haar logistiek verbeterd door automatiseringsplannen door te voeren in het interne transport. Dit is iets waar bij veel bedrijven nog bemande elektrische trekkers voor worden gebruikt. Automatische trucks en een sorteerinstallatie hebben dit werk overgenomen.

Hoek Group heeft ons advies aangenomen en heeft voor de op rail geleide voertuigen gekozen, ook wel RGV’s genoemd. Deze RGV’s zijn van het type ‘low transporter’ en hebben als voordeel dat ze twee veilingkarren tegelijkertijd kunnen meenemen. Er is overwogen om AGV’s te gebruiken, dit idee werd echter snel verworpen omdat dit meer complexiteit met zich meebracht en onnodige handelingen.

De RGV’s rijden in hun eigen gangen binnen een afgeschermd gebied. Bij het ontwerpen van een dergelijk gebied wordt een combinatie gezocht van efficiëntie en veiligheid. De kopse kanten zijn vrij toegankelijk voor medewerkers om hun werkzaamheden uit te voeren. Werknemers kunnen dus goed uit de voeten met dit systeem.

Er zijn veiligheidssystemen ingebouwd die ervoor zorgen dat aanrijdingen in een gang voorkomen worden. Deze systemen zorgen ervoor dat een voertuig tot stilstand komt wanneer iemand toch een gang in moet lopen. Mede door een gestroomlijnde samenwerking met bedrijven uit de hele branche wordt een automatiseringsproces een succes. Partners als MHS Houten, Machinefabriek van Rijn, IM Innovating en Actemium zijn van onschatbare waarde bij complexe projecten als bij Hoek Group.

De rol van automatisering richting de toekomst

Ruben Hoek is een ondernemer met de blik op de horizon. Zo vertelt hij: “Mijn doel is om steeds meer van het handwerk te automatiseren. De krapte op de arbeidsmarkt houdt aan en uiteindelijk is automatiseren voor ons dé manier om kosten te beheersen. Voorlopig is niet alles te automatiseren. Het is niet eenvoudig om de fusten van de veilingkarren over te zetten op de convoyerbaan.” AGV International sluit zich hier helemaal bij aan. Voor iedere moderne onderneming hoort automatisering een rol te spelen in de bedrijfsvoering. Het vormt het antwoord op problemen waar wij vandaag de dag mee kampen.

Automatisering kan klein beginnen en uiteindelijk doorgroeien tot hele onderdelen van een keten. De voordelen zijn duidelijk en de succesverhalen stapelen zich op. Twijfel jij over de effecten van automatisering op jouw organisatie? Of weet je niet goed waar te beginnen? AGV International adviseert graag over de beste aanpak. Iedere situatie is uniek, dus advies op maat is een goede start.

Benieuwd?

Neem contact met ons op

Telefoon

Mail

Adres

AGV international - eigenaar - Tom - Broeder
Tom Broeder
Managing Director AGV International B.V.

Neem contact op

AGV international - eigenaar - Tom - Broeder
Tom Broeder
Managing Director AGV International B.V.
nl_NL